Slávky s kokosovým mlékem a kari

teplakacka

Miluju mořské plody a hlavně slávky. Když jsem jezdívala do Londýna autem, zastavila jsme vždy ve Francii na slávky s hranolkami a tím jsme si zpříjemňovala dlouhou cestu. 
Od té doby mám na tenhle druh cestování krásné vzpomínky. Snídaně v Brusselu a oběd v Calais.
Teď už jen lítám, protože řídit takovou dálku si už netroufám, protože jsem jednou bourala díky mikrospánku. 
Slávky se dají připravovat na mnoho způsobů a je to poměrně rychlá příprava. Pozor musíte dávat především na čerstvost, pokud jsou otevřené před tepelnou úpravou, rozhodně je vyhoďte. 

Čištění slávek je takovou nezáživnou prací, ale až je ochutnáte s kokosovou omáčkou, tak zapomenete na všechny útrapy :)

Večeři můžete připravit pro dvě osoby, i když já tuhle porci dokážu sníst sama.

Ingredience: 

1 kg slávek
2 lžíce nesoleného másla
1 lžíce olivového oleje
1 sladkou cibulí, nakrájenou na kostičky
2 stroužky česneku, najemno nakrájený
1/4 čajové lžičky soli
1/4 čajové lžičky pepře
2 lžíce červené curry pasty (podle pálivosti můžete dát i měně)
400ml  kokosového mléka
1/4 šálku kuřecího vývaru, nebo zeleninového
2 jarní cibulky, nakrájené na plátky
bagetka, hranolky nebo soba nudle
hrst čerstvého koriandru

Jak na to: 

Slávky skladujte v lednici, dokud je nezačnete vaři. Jakmile jste připraveni, umístěte je do velké nádoby s ledovou vodou. Vyčistěte vnější části slávek a odstraňte mořské řasy a nečistoty. Zlikvidujte všechny mušle, které se již otevřely. Slávky uchovávejte v ledové vodě.



Zahřejte velkou pánev na střední teplotu,  přidejte máslo a olivový olej. Jakmile je zahřátý přisypte cibulí, česnek, sůl a pepř. Míchejte po dobu 5 minut. Přimíchejte kari pastu, pokračujeme v míchání, dokud se nerozpustí do cibule. Míchejte  po dobu dalších 5 minut a přidejte  kokosové mléko, promíchejte, dokud není hladké a teplé. Snižte teplotu a přidejte slávky. Zakryjte pokličkou a vařte do doby než se mušle otevřou, to je asi 5 až 6 minut. Ozdobte nakrájenou jarní cibulkou.  Dobře slávky promíchejte, aby se vývar dostal i do skořápky. Podávejte okamžitě s bagetou, nebo soba nudlemi.


teplakacka

Ráda ochutnávám, ráda vařím a cestuji. Z cest si přivážím recepty, které pak doma vařím a kombinuji.

Copyright @ 2014, Teplá kačka