Miluju mořské plody a hlavně slávky. Když jsem jezdívala do Londýna autem, zastavila jsme vždy ve Francii na slávky s hranolkami a tím jsme si zpříjemňovala dlouhou cestu.
Od té doby mám na tenhle druh cestování krásné vzpomínky. Snídaně v Brusselu a oběd v Calais.
Teď už jen lítám, protože řídit takovou dálku si už netroufám, protože jsem jednou bourala díky mikrospánku.
Slávky se dají připravovat na mnoho způsobů a je to poměrně rychlá příprava. Pozor musíte dávat především na čerstvost, pokud jsou otevřené před tepelnou úpravou, rozhodně je vyhoďte.
Čištění slávek je takovou nezáživnou prací, ale až je ochutnáte s kokosovou omáčkou, tak zapomenete na všechny útrapy :)
Večeři můžete připravit pro dvě osoby, i když já tuhle porci dokážu sníst sama.
Ingredience:
1 kg slávek
2 lžíce nesoleného másla
1 lžíce olivového oleje
1 sladkou cibulí, nakrájenou na kostičky
2 stroužky česneku, najemno nakrájený
1/4 čajové lžičky soli
1/4 čajové lžičky pepře
2 lžíce červené curry pasty (podle pálivosti můžete dát i měně)
400ml kokosového mléka
1/4 šálku kuřecího vývaru, nebo zeleninového
2 jarní cibulky, nakrájené na plátky
bagetka, hranolky nebo soba nudle
hrst čerstvého koriandru
Jak na to:
Slávky skladujte v lednici, dokud je nezačnete vaři. Jakmile jste připraveni, umístěte je do velké nádoby s ledovou vodou. Vyčistěte vnější části slávek a odstraňte mořské řasy a nečistoty. Zlikvidujte všechny mušle, které se již otevřely. Slávky uchovávejte v ledové vodě.
Zahřejte velkou pánev na střední teplotu, přidejte máslo a olivový olej. Jakmile je zahřátý přisypte cibulí, česnek, sůl a pepř. Míchejte po dobu 5 minut. Přimíchejte kari pastu, pokračujeme v míchání, dokud se nerozpustí do cibule. Míchejte po dobu dalších 5 minut a přidejte kokosové mléko, promíchejte, dokud není hladké a teplé. Snižte teplotu a přidejte slávky. Zakryjte pokličkou a vařte do doby než se mušle otevřou, to je asi 5 až 6 minut. Ozdobte nakrájenou jarní cibulkou. Dobře slávky promíchejte, aby se vývar dostal i do skořápky. Podávejte okamžitě s bagetou, nebo soba nudlemi.