Tsukune s quinoa po japonsku

teplakacka


V lednu se snažím jíst trošku odlehčeněji, ale i tak se nevzdávám asijských chutí, tentokrát inspirovaných Japonskem. 
Tsukune (masové kuličky) jsou  jedním z představitelů japonských jídel. Masové kuličky se obvykle podávají se syrovým vejcem.
Quinoa má úžasně oříškovou chuť a jako přílohu ji mohu jen doporučit. 

Ingredience: 

450 g mletého kuřecího
1 stroužek česneku, najemno nakrájený
2 jarní cibulky, najemno nakrájené
2 lžičky najemno nastrouhaného zázvoru
4 polévkové lžíce panko strouhanky 
2 lžíce kokosového oleje, nebo olivového
1 hrnek barevné quinoa
hrst najemno nakrájeného koriandru

hrst uvařených edamame fazolek 

Glazura:
sezamový olej
5 lžic mirin
4 lžíce sójové omáčky
1 šťáva z jednoho citronu
2 polévkové lžíce medu

Jak na to: 

Glazuru, kterou budeme potírat masové kuličky: „tsukune“, vytvoříme smícháním všech vypsaných ingrediencí. Ze směsi glazury si dejte stranou 4 lžíce, použijete ji i na quinou.  
Do misky dejte mleté kuřecí, česnek, jarní cibulku, zázvor a strouhanku, vše spolu promíchejte. Vytvořte malé kuličky velikosti golfového míčku a napíchněte na špejle po 3 kusech.

Ohřejte trochu oleje ve velké, nelepivé pánvi a smažte tsukune, ujistěte se, že jsou na povrchu opečené do křupavé krusty a uvařené i uvnitř. Po upečení je natřete glazurou.

Vařte quinoa dle instrukcí na balení.
Vařenou quinou, která má oříškovou chuť pokapejte glazurou, posypte koriandrem a fazolkama edameme, přidejte tsukune a podávejte. 

Dobrou chuť


teplakacka

Ráda ochutnávám, ráda vařím a cestuji. Z cest si přivážím recepty, které pak doma vařím a kombinuji.

Copyright @ 2014, Teplá kačka