V lednu se snažím jíst trošku odlehčeněji, ale i tak se nevzdávám asijských chutí, tentokrát inspirovaných Japonskem.
Tsukune (masové kuličky) jsou jedním z představitelů japonských jídel. Masové kuličky se obvykle podávají se syrovým vejcem.
Quinoa má úžasně oříškovou chuť a jako přílohu ji mohu jen doporučit.
Ingredience:
450 g mletého kuřecího
1 stroužek česneku, najemno nakrájený
2 jarní cibulky, najemno nakrájené
2 lžičky najemno nastrouhaného zázvoru
4 polévkové lžíce panko strouhanky 2 lžíce kokosového oleje, nebo olivového
1 hrnek barevné quinoa
hrst najemno nakrájeného koriandru
hrst uvařených edamame fazolek
1 stroužek česneku, najemno nakrájený
2 jarní cibulky, najemno nakrájené
2 lžičky najemno nastrouhaného zázvoru
4 polévkové lžíce panko strouhanky 2 lžíce kokosového oleje, nebo olivového
1 hrnek barevné quinoa
hrst najemno nakrájeného koriandru
hrst uvařených edamame fazolek
Glazura:
sezamový olej
5 lžic mirin
4 lžíce sójové omáčky1 šťáva z jednoho citronu
2 polévkové lžíce medu
4 lžíce sójové omáčky1 šťáva z jednoho citronu
2 polévkové lžíce medu
Jak na to:
Glazuru, kterou budeme potírat masové kuličky: „tsukune“, vytvoříme smícháním všech vypsaných ingrediencí. Ze směsi glazury si dejte stranou 4 lžíce, použijete ji i na quinou.
Do misky dejte mleté kuřecí, česnek, jarní cibulku, zázvor a strouhanku, vše spolu promíchejte. Vytvořte malé kuličky velikosti golfového míčku a napíchněte na špejle po 3 kusech.
Ohřejte trochu oleje ve velké, nelepivé pánvi a smažte tsukune, ujistěte se, že jsou na povrchu opečené do křupavé krusty a uvařené i uvnitř. Po upečení je natřete glazurou.
Vařte quinoa dle instrukcí na balení.Vařenou quinou, která má oříškovou chuť pokapejte glazurou, posypte koriandrem a fazolkama edameme, přidejte tsukune a podávejte.
Ohřejte trochu oleje ve velké, nelepivé pánvi a smažte tsukune, ujistěte se, že jsou na povrchu opečené do křupavé krusty a uvařené i uvnitř. Po upečení je natřete glazurou.
Vařte quinoa dle instrukcí na balení.Vařenou quinou, která má oříškovou chuť pokapejte glazurou, posypte koriandrem a fazolkama edameme, přidejte tsukune a podávejte.
Dobrou chuť