Malajské hovězí kari

teplakacka

Pokud jste chvíli bydleli v Anglii tak jistě víte, že v britských domech je zima. Mně osobně docela hodně, a když začne podzim, mám někdy pocit, že se nemohu zahřát a vím, že pomůže vana nebo nějaké to spicy jídlo. 

V poslední době jsem si oblíbila indickou restauraci kousek od domu v Praze. Dávám si vždy to nejvíc pálivé. V Anglii patří indická kuchyně mezi top a je velmi oblíbená. 
Já si dnes připravila kari, nikoliv však to indické, ale malayské. Na Malaysii vzpomínám moc ráda, na to jak jsem se tam slunila na plážích Perhetian Islands a Tioman Islands, s džunglí za zády a bez jediného živáčka … 

Pokud vám bude zima tak, že ani svetr nepomůže, udělejte si tento recept a přidejte chilli kolik snesete.

Ingredience

Směs koření:
2 šalotky, nasekané
2 stroužky česneku, najemno nakrájený
2 lžíčky papriky
1 citronová tráva, nasekaná
2 cm zázvoru, oloupaný a nasekaný
½ lžíčky kurkumy
1 lžíčka soli


30 ml řepkového oleje
1kg libového hovězí nakrájené na kostky
2-hvězdičky anýzu
2 kardamonové lusky, lehce rozdrcené
1 malá skořice celá
2 lžíčky třtinového cukru
400 ml kokosového mléka
250 ml teplé vody
šťáva z 1 limetky
sůl
černý pepř
hrstka  koriandrových listů, na hrubo nakrájené
1 červená chilli, rozsekaná a jemně nakrájená

Rozemelte všechny ingredience pro směs koření v mixéru dokud nebudete mít hladkou pastu. Pokud se vám pasta bude zdát příliš suchá, přidejte trochu vody. 


Olej rozehřejte  ve velkém hlubokém hrnci při nízké teplotě. Přidejte směs koření a  smažte 3-5 minut, za občasného míchání. Přidejte anýz, skořici a kardamonové lusky, dobře promíchejte.
Přidejte hovězí maso, hnědý cukr, trochu soli a vařte po dobu 4-5 minut, občas zamíchejte.  Přilijte kokosové mléko a horkou vodu do hrnce,  dobře promíchejte,  přiveďte k varu. Zakryjte hrnec, snižte teplotu a vařte 2 hodiny.

Dochuťte dle potřeby, podávejte s rýží, posypte nasekaným koriandrem, chilli a pokapejte limetkovou štávou. 


Více receptů z Malajsie

   Vzpomínka na Perhetian Island





teplakacka

Ráda ochutnávám, ráda vařím a cestuji. Z cest si přivážím recepty, které pak doma vařím a kombinuji.

Copyright @ 2014, Teplá kačka