Pokud jste chvíli bydleli v Anglii tak jistě víte, že v britských domech je zima. Mně osobně docela hodně, a když začne podzim, mám někdy pocit, že se nemohu zahřát a vím, že pomůže vana nebo nějaké to spicy jídlo.
V poslední době jsem si oblíbila indickou restauraci kousek od domu v Praze. Dávám si vždy to nejvíc pálivé. V Anglii patří indická kuchyně mezi top a je velmi oblíbená.
Já si dnes připravila kari, nikoliv však to indické, ale malayské. Na Malaysii vzpomínám moc ráda, na to jak jsem se tam slunila na plážích Perhetian Islands a Tioman Islands, s džunglí za zády a bez jediného živáčka …
Pokud vám bude zima tak, že ani svetr nepomůže, udělejte si tento recept a přidejte chilli kolik snesete.
Ingredience
Směs koření:
2 šalotky, nasekané
2 stroužky česneku, najemno nakrájený
2 lžíčky papriky
1 citronová tráva, nasekaná
2 cm zázvoru, oloupaný a nasekaný
½ lžíčky kurkumy
1 lžíčka soli
30 ml řepkového oleje
1kg libového hovězí nakrájené na kostky
2-hvězdičky anýzu
2 kardamonové lusky, lehce rozdrcené
1 malá skořice celá
2 lžíčky třtinového cukru
400 ml kokosového mléka
250 ml teplé vody
šťáva z 1 limetky
sůl
černý pepř
hrstka koriandrových listů, na hrubo nakrájené
1 červená chilli, rozsekaná a jemně nakrájená
Rozemelte všechny ingredience pro směs koření v mixéru dokud nebudete mít hladkou pastu. Pokud se vám pasta bude zdát příliš suchá, přidejte trochu vody.
Olej rozehřejte ve velkém hlubokém hrnci při nízké teplotě. Přidejte směs koření a smažte 3-5 minut, za občasného míchání. Přidejte anýz, skořici a kardamonové lusky, dobře promíchejte.
Přidejte hovězí maso, hnědý cukr, trochu soli a vařte po dobu 4-5 minut, občas zamíchejte. Přilijte kokosové mléko a horkou vodu do hrnce, dobře promíchejte, přiveďte k varu. Zakryjte hrnec, snižte teplotu a vařte 2 hodiny.
Dochuťte dle potřeby, podávejte s rýží, posypte nasekaným koriandrem, chilli a pokapejte limetkovou štávou.
Vzpomínka na Perhetian Island