Ósaka mě zaujala ze všeho nejméně a dnes, když na ni vzpomínám, pamatuji si hotel, kterým projížděl vlak, Japonku ve vaně, která si lehla tak, abych se já nemohla vykoupat.
Japonské koupele jsou totiž většinou společné. Hlavně v tradičních ubytovaní jako jsou Ryokany. Samozřejmě rozdělené na pánské a dámské koupelny. Koupání je jedním z největších zážitků v Japonsku, alespoň pro mě.
Další věc, kterou nikdy z Ósaky nezapomenu, jsou žebírka, které jsme ochutnala, ale o těch až jindy. To hlavní kvůli čemu jsem v městě byla, bylo bistro, na které jsem náhodou narazila, hledala jsem ho několik týdnů na internetu před odletem do Japonska, neboť jeden bristký kuchař o něm úžasně mluvil. Bistro Mizuno Okonomiaki navíc oceněné v Michelin průvodci.
Osud tomu chtěl. Když jsme kráčela po ulici, najednou jsme otočila hlavou a poznala jsme interiér skrz otevřené dveře. Málem jsme až vykřikla.
Dala jsem si Okonomiaki japonskou slanou placku, kterou zde dělají s různými přísadami. Jméno je odvozeno od slova okonomi, což znamená "jak se vám líbí" nebo "co se vám líbí", a yaki znamená "gril" (yakitori a yakisoba). Okonomiyaki je hlavně spojen s oblastmi Kansai nebo Hiroshima v Japonsku, ale je široce dostupný po celé zemi. V Tokiu je tekutá okonomiyaki nazvaná "monjayaki".
Těsto je vyrobeno z mouky, nastrouhaného nagaimu, vody nebo dashi, vajec a drceného zelí, a většinou obsahuje další přísady, jako je zelená cibule, maso (zpravidla tenké vepřové, často bývá slanina), chobotnice, krevety, zelenina, konjac, mochi nebo sýr. Okonomiyaki je někdy srovnáváno s omeletou nebo palačinkou a může být označováno jako "japonská pizza" nebo "jídlo duše Osaka".
Některé restaurace jsou přímo specializované na okonomiyaki, kdy si placku připravíte a ugrilujete sami. Dostanete misku surovin, kterou si mixujete a grilujete u stolů vybavených speciálními varnými deskami.
Okonomiaki je velmi jednoduché. Vyhrát si s ní, stojí opravdu za to.
Ingredience:
2 plátky slaniny
1 vejce
hrnek hladké mouky
hrnek bílého zelí, nadrobno nakrájené
2 jarní cibule, rozkrojené diagonálně
50g malé vařených krevet
1 lžíce oleje
1 lžička okonomiaki omáčka recept zde
1 lžička majonézy
Jak na to:
Zahřejte malou (asi 20 cm) pánev, přidejte slaninu, restujte na středně vysoké teplotě po dobu několika minut. Vyjměte slaninu z pánve, odložte ji stranou a nakrájejte na kousky.
Vezměte vejce, mouku a 4 lžíce vody, abyste si vyrobili těsto, to smíchejte se zelím, přidejte polovinu jarní cibulky, krevety a vařenou slaninu. Nalijte olej do pánve, přidejte směs, kterou jakoby upěchujete na pánev, 5 minut nechtě propékat na střední teplotu. Otočte špachtlí a pečte dalších 5 minut. Hotovou placku z pánve sesuňte na talíř, polijte okonomiaki omáčkou a majonézou do tvaru mřížky. Viz obrázek. Nakonec posypte zbývající jarní cibulkou.
Bistro Mizuno Okonomiaki