Sečuánské vepřové s drcenou okurkou

teplakacka

Tuhle rychlovku jsem si oblíbila hned z několika důvodů. Kombinace čerstvé okurky nasáklé česnekem, chilli a zázvorem je naprosto dokonalá. Celé jídlo je ideální na přípravu uprostřed týdne, kdy není čas dlouze vyvářet.


Drcená okurka je klasická čínská příloha k jídlu.  Absorbuje do sebe všechny chuťe česneku, chilli a zázvoru.


Ingredience:

2 lžičky slunečnicový olej
250g mletého vepřového masa
1 velká okurka
1 česnek, najemno nakrájený
½ lžíce drceného chilli
¼ lžíce sečuánského pepře
2 lžičky sójové omáčky
2 lžičky sezamových semínek
1 lžíce rýžového octa
2 jarní cibulky, ořezané a jemně nakrájené diagonálně 

jasmínová rýže 

Jak na to:



Olej ve woku rozehřejeme a přidáme vepřové maso. Dřevěnou lžící mícháme a smažíme několik minut. Dokud nemá maso hnědavou barvu. Snižte teplotu a za občasného míchání restujte ješte 10 minut. Chcejme, aby maso bylo křupavé a do zlatova. 
Mezitím nakrájejte okurku na polovinu, vyškrábejte semínka čajovou lžičkou. Okurku bez vydlabaného středu pak plochou stranou nože a dlaní rozdrťte (podobně, jako to děláte např. s česnekem).  Drcenou okurku nechte stranou. 







Do  woku s masem, přidejte česnek, chilli vločky a sechuánský pepř. Míchejte ještě 1 minutu a přidejte okurku. Poté celé promíchejte a vařte ještě 5 minut. Přidejte sójovou omáčku, sezamová semínka, rýžový ocet a část nakrájené jarní cibulky, znovu promíchejte ještě několik minut. Posypejte zbývající jarní cibulkou, podávejte s jasmínovou rýží.

teplakacka

Ráda ochutnávám, ráda vařím a cestuji. Z cest si přivážím recepty, které pak doma vařím a kombinuji.

Copyright @ 2014, Teplá kačka