Tuhle rychlovku jsem si oblíbila hned z několika důvodů. Kombinace čerstvé okurky nasáklé česnekem, chilli a zázvorem je naprosto dokonalá. Celé jídlo je ideální na přípravu uprostřed týdne, kdy není čas dlouze vyvářet.
Drcená okurka je klasická čínská příloha k jídlu. Absorbuje do sebe všechny chuťe česneku, chilli a zázvoru.
Ingredience:
2 lžičky slunečnicový olej
250g mletého vepřového masa
1 velká okurka
1 česnek, najemno nakrájený
½ lžíce drceného chilli
¼ lžíce sečuánského pepře
2 lžičky sójové omáčky
2 lžičky sezamových semínek
1 lžíce rýžového octa
2 jarní cibulky, ořezané a jemně nakrájené diagonálně
jasmínová rýže
Jak na to:
Olej ve woku rozehřejeme a přidáme vepřové maso. Dřevěnou lžící mícháme a smažíme několik minut. Dokud nemá maso hnědavou barvu. Snižte teplotu a za občasného míchání restujte ješte 10 minut. Chcejme, aby maso bylo křupavé a do zlatova.
Mezitím nakrájejte okurku na polovinu, vyškrábejte semínka čajovou lžičkou. Okurku bez vydlabaného středu pak plochou stranou nože a dlaní rozdrťte (podobně, jako to děláte např. s česnekem). Drcenou okurku nechte stranou.
Mezitím nakrájejte okurku na polovinu, vyškrábejte semínka čajovou lžičkou. Okurku bez vydlabaného středu pak plochou stranou nože a dlaní rozdrťte (podobně, jako to děláte např. s česnekem). Drcenou okurku nechte stranou.
Do woku s masem, přidejte česnek, chilli vločky a sechuánský pepř. Míchejte ještě 1 minutu a přidejte okurku. Poté celé promíchejte a vařte ještě 5 minut. Přidejte sójovou omáčku, sezamová semínka, rýžový ocet a část nakrájené jarní cibulky, znovu promíchejte ještě několik minut. Posypejte zbývající jarní cibulkou, podávejte s jasmínovou rýží.