Po nedávném shlédnutí Kazmova Prostřeno, mě chvíle, kdy se podával steak z hovězího masa Waygu opět vrátila do Japonska.
Maso plemene Wagyu produkovaného původně v japonském Kóbe (tzn. Kobe beef) se vyznačuje nejvýraznějším mramorováním, velmi intenzivní chutí a je nejdražším hovězím masem na světě. Tzv. Kóbe-style je maso plemene Wagyu (minimálně 50 %) importované z jiných zemí než z Japonska.
Při mé návštěvě jednoho z měst Japonska, které je hned po Tokyu nejznámějším a nejvíce navštěvovaným japonským městem, jsem měla hned několik verzí tohoto úžasného masa. Já tam jela hlavně za Maiko. Oblast Gyon v Kyotu je známá především díky gejšám a návštěva této oblasti je takovou exkurzí do feudální minulosti Japonska. Dokonce si můžete půjčit kimono a chodit v něm po městě. Já na to však odvahu neměla, ale nádherné kimono jsme si přivezla domů.
Právě v Kyotu jsem ochutnala sushi, na kterém bylo právě maso Waygu a musím říci, že to byl nezapomenutelný zážitek. Cedule na dveřích No Meat no life (Bez masa není život) zdobila bistro a já s ní tak nějak souhlasila.
Waygu na tyčce
Vzpomínka na tuto krásnou zemi, kde jsem rozhodně nebyla naposled, mě donutila doma udělat právě sushi s hovězím masem. Maso Waygu jsme sice nekoupila, za to úžasnou svíčkovou od řezníka, kterou jsem si nakrájela na jemné plátky a naklepala na carpaccio, které jsme si naložila do asijské marinády a nechala hodinku v lednici.
Ingredience
Ponzu omáčka
4 lžíce light sojové omáčky nejlépe kikoman
8 lžic rýžového octa
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
Na maso, pokud ho budete připravovat na pánvi, grilu
3 lžíce sezamového oleje
1 lžíce bílých sezamových semínek
3 lžíce arašídového oleje
1 lžíce chilli sezamového oleje
2 najemno nakrájené jarní cibulky
sushi rýže
wasabi
nakládaný zázvor
ocet na sushi
Jak na to
V misce promíchejte sójovou omáčku, rýžový ocet, citronovou šťávu a zázvor. Dejte do lednice (nejlépe přes noc).
Maso osolte a opepřete, potřete sezamovým olejem a posypejte sezamovými semínky.
Rozehřejte pánev na vysokou teplotu a přidejte arašídový olej. Maso opečte za vysoké teploty cca 3-4 minuty z každé strany. Nechte tak 10 minut odpočinout a pak nakrájejte na tenké plátky.
Kdo má rád ostré tak pokape chilli olejem a podáváte s ponzu omáčkou.
V případě, že si maso budete pokládat na válečky rýže, jako sushi syrové, tak doporučím nakrájet na jemné plátky a naklepat, jako byste chtěli dělat carpaccio. Naložte tak na 1 hodinu do ponzo omáčky a přidejte 3 lžíce sezamového oleje.
Uvařte si sushi rýži dle instrukcí a po vychladnutí si vytvořte oválné tvary, kostičky nebo kuličky a na ně položte plátek hovězího masa. Podávejte s wasabi, nakládaným zázvorem a ponzo omáčkou.