Krůtí masové kuličky s citronovou trávou a kokosovým mlékem

teplakacka

Masové kuličky v Ikee nemám ráda, celý ten koncept, kdy se přijedete najíst do obchodního centra mi není blízký. Proč to zmiňuji? Často slyším, že kamarádi masové kuličky nejí, protože jim je tak trochu zošklivila Ikea. 



Já si je oblíbila. V lednici jsem měla krůtí maso a tak jsme se rozhodla zaexperimentovat a dodat masu trochu té asijské chutě. 

Výsledek je super. Ihned jsme svolala holky, které pracují poblíž, aby se zastavily na oběd. Moc jim chutnalo, i když jsme to podala trochu netradičně, s bramborovým pyré. Nakonec to k sobě skvěle pasovalo.  Kuličky použijte jako předkrm, nebo s rýží či nudlemi, případně se zmiňovaným pyréčkem.


Na masové kuličky
500 gramový balíček mletého ​​krůtího masa
1 lžíce olivového, nebo arašídového oleje
⅓ šálku nasekané šalotky
2 stroužky česneku, najemno nakrájený
1 stonek citronové trávy ( bílá část)
1,5 lžíce strouhaného zázvoru
1 lžíce sójové omáčky
2 lžíce rybí omáčky
1.5 lžičky Sambal Oelek chilli pasty
½ šálku Panko strouhanky (můžete také nahradit bezlepkovou strouhankou)
3 lžíce nasekaného koriandru
1 lžička soli
trochu pepře


Kokosová omáčka:
2 lžíce olivového, nebo arašídového oleje
2 stonky citrónové trávy
3 kardamomy lehce popraskané
3 celé skořice
1 lžička kurkumy
1,5 cm zázvoru, oloupané a nakrájené na  3 kousky 
1,5 lžičky semínek koriandru 
2 x anýz
400 ml kokosového mléka
1 hrnek kuřecího vývaru
sůl a pepř podle chuti
šťáva z ½ limetky

Jak na to
Položte na plech pečící papír, zatím dejte stranou.
Na střední teplotě rozehřejte olej, přidejte šalotku a restujte do změknutí, zhruba za 4 minuty přidejte česnek a citronovou trávu, vařte po dobu jedné minuty. Pánev sundáme a necháme tak, aby směs se  šalotkou vychladla. 
Namleté krůtí dejte do mísy, přidejte zázvor, sójovou omáčku, rybí omáčku, chilli pastu, strouhanku, koriandr, sůl, pepř, a přidejte šalotkovou směs. Vše důkladně promíchejte, klidně použijte ruce. Navlhčete si prsty a formujte ze směsi kuličky o velikosti ping pongového míčku, nebo menší, dle libosti. 



Masové kuličky rozložte na připravený plech s pečícím papírem a dejte do chladu. To pomůže k tomu, aby kuličky trochu ztuhly a zachovaly si tvar, nechejte v chladu asi hodinu.
Rozpalte trochu oleje na středně silné teplotě, kuličky smažte, dokud nejsou zlatavé ze všech stran. Postupně promíchávejte. 
Mezitím si dejte do hmoždíře citronovou trávu, rozmačkejte a přidejte do pánve ke kuličkám, Rozdrťte kardamom spolu se zázvorem, skořicí, kurkumou, koriandrovými semínky, badyánem a přidejte do pánve spolu s kokosovým mlékem.


 Vše přiveďte k varu.
Pomalu přidejte kuřecí vývar a duste kuličky na mírném teplotě po dobu 10 až 12 minut. Přidejte  čerstvě vymačkanou limetkovou šťávu, sůl a pepř, podle chuti.

Ozdobte limetkovou kůrou a koriandrem.


Jídlo je úžasné jako předkrm, nebo spolu s rýží či nudlemi jako hlavní chod.  Doporučuji uvařit večer před podáváním, kdy se všechny chutě dokonale rozleží. Chutná výborně :) 

teplakacka

Ráda ochutnávám, ráda vařím a cestuji. Z cest si přivážím recepty, které pak doma vařím a kombinuji.

Copyright @ 2014, Teplá kačka