Moje letní Bun cha

teplakacka




Bun cha si v restauraci nikdy nedávám, ale Ilča často, a tak mě napadlo udělat jí radost a bun chu uvařit, i když po svém. Včera jsem tu měla menší Navařeno, kdy přišla Martina s Bárou na dlouho plánovanou večeři a jelikož chystám další Street food, napadlo mě testovat právě na nich :)

Pravdou je, že výběr jídel jsem volila narychlo, ale bylo pro mě důležité zase o něco lépe udělat těsto na čínské smažené knedlíčky, které miluji, dělám je už nějaký ten rok, ale stále je na nich co zlepšovat. Vím, dá se koupit již hotové těsto nebo přímo balená vykrájená kolečka, ale to bych nebyla já, abych nešla tou složitější cestou. Věřím však, že lidem bude o to více chutnat.
To jsme však odbočila od mé verze Bun cha. Chtěla jsme salát, který zasytí, ale bude explodovat chutěmi, a tak mě napadla právě bun cha, kde jsme použila masové hovězí a kuřecí kuličky.

Klasická vietnamská bun cha, je plná grilovaných kuliček z vepřového masa podávaných s množstvím čerstvých bylinek na lůžku z „vermicelli“ nudlí. Vše na talíři Vietnamci vydatně zalévají omáčkou nazývanou „nouc Cham“, která je nezbytná pro tento pokrm a nudle tak získají slanou a kyselou chuť, což jsou kombinace nezbytné pro mnoho vietnamských pokrmů. Z celé kombinace surovin vznikne nudlový salát, který je svěží a plný chuti.

Je to jídlo, které je ideální v teplých letních dnech, kdy se hodí něco lehkého a osvěžujícího




Ingredience:

Omáčka:
2 lžíce cukru krupice
šťáva z 1 citronu
2 lžíce rybí omáčky
4-6 polévkové lžíce vody (podle chuti)
1 česneku, jemně nasekané
1 červená chilli, jemně nasekané (volitelně)

Nudlový salát:
balíček vermicelli nudlí, vařené dle instrukcí
ledový salát nebo jiné listy salátu, natrhané na kousky
1-2 malé mrkev,  nakrájené na jemné proužky
máta
koriandr
thajská bazalka
Perilla listy (koupíte v Sapě)
Polníček nebo ledový salát. 

Jak na to:


Omáčku vytvoříte rozpuštěním cukru s citronovou šťávou. Poté přidejte zbývající přísady a míchejte, dokud není dobře dochucená. Omáčku si dejte tak na 20 minut stranou a pak znovu ochutnejte a případně dochuťte.
Možná budete muset přidat trochu více citrónové šťávy, rybí omáčku, nebo dokonce vodu, abyste získali rovnováhu sladké, kyselé a slané chuti.
Z masové směsi si vytvořte malé kuličky o velikosti golfového míčku.
Rozehřejte velkou pánev s  rostlinným olejem a pečte kuličky, dokud nejsou zlaté a karamelizované.
Rozdělte nudle na čtyři části do velké mísy nebo talíře. Přidejte salát, strouhanou mrkev a bylinky na každou kupičku nudlí, a na povrch položte kuličky. Servírujte každému s omáčkou, kterou si polijete nudle a kuličky. 

teplakacka

Ráda ochutnávám, ráda vařím a cestuji. Z cest si přivážím recepty, které pak doma vařím a kombinuji.

Copyright @ 2014, Teplá kačka