Romantické Benátky

teplakacka


Oslava narozenin byla letos plánovaná hromadně. Tři beranky se původně rozhodly jet do Říma, ale skončili v Benátkách. Já tam byla již po čtvrté a musím říci, že pokaždé je to úplně jiné.
Apartmán, kde jsme bydlely byl v klidné části, kde se za rohem každé ráno se Benátky probouzely otevřením stánku se zeleninou a ovocem přímo na jedné z tisíců loděk a lodí. Naproti lodi se otevíraly dveře do stáčírny vína, a také rybárny, kde se z kopic ledu na nás šklebily ústřice, pražmy, krevety, kraby, vše co v noci rybáři vylovili. Druhý den našeho pobytu jsem vyrazila na nákup, abych uvařila místní specialitky z lokálních surovin. 
V ulicích Benátek vidíte sendviče, pizzu, těstoviny, ale to opravdu nejsou pravá benátská jídla. Italská kuchyně se svými jednoduchými surovinami, lákavými vůněmi,  je jednou z nejvíce chutných kuchyní na planetě. 
Benátky, jako každý region Itálie, jsou známé pro své tradiční potravinářské speciality, nabízí příležitost objevit fascinující gastronomické tradice. Zřejmě i kvůli umístění Benátek na moři, je tu velká hojnost rybích pokrmů, jednoduše ochucené olivovým olejem, octem, česnekem, petrželkou a bylinkami. Rozhodně doporučuji návštěvu rybího trhu  Rialto mercato, který je do 12 hod. 





Rialto market




Polenta 

Nejvíce populární v Benátkách je polenta. Původně známá jako jídlo chudých, je nyní považována za gurmánskou specialitu! Krémová, zlatá kaše z mleté kukuřičné mouky krupice, která vznikne při 30 až 45 minut za stálého míchání. Benátčané dávají přednost polentě před těstovinami (ačkoli jsou těstovinářskou velmocí).

Rissoto 

Rizoto je považováno také za jídlo pro chudé, ale v severní Itálii je velmi oblíbené, Benátky nevyjímaje. Unikátní způsob přípravy v Benátkách je s mořskými plody, s přidáním černého inkoustu z olihně (rizoto Nero) s použitím dalších přísad, včetně zeleniny, artyčoků, žampionů, chřestu, hrášku a rajčat. Recept na moje rissoto najdete zde. 

Cicchetti

Podobně jako španělské tapas, to jsou malé porce „chuťovek“, které jsou podávány v benátských barech. Tradičně benátčané konzumují Cicchetti s malou sklenkou vína (Ombre) buď před obědem, nebo večeři. Konzumace Cicchetti je považována za kulturní činnost, při níž proberete se známými příhody za celý den, poklábosíte s novými lidmi, stojíte u baru a jen ukazujete na jednotlivé „chuťovky“, které vám přistávají jedna za druhou na talířku. Sama za sebe musím doporučit Osteria Al Squero, který se nachází naproti nejstarší výrobně gondol. Ceny jsou velmi nízké a obsluha velmi milá. Sedíte buď uvnitř, nebo na zídce u kanálu.  








Druhý bar 
Cantina Vecia Carbonera jsem hledala hodně dlouho, ale našla. Místní se tu střídají na cicchetti, vínko nebo spritz, který se tu pije s olivou. 






teplakacka

Ráda ochutnávám, ráda vařím a cestuji. Z cest si přivážím recepty, které pak doma vařím a kombinuji.

Copyright @ 2014, Teplá kačka