Benátské rissoto s artyčoky

teplakacka




Na rissoto jsme měla chuť delší dobu a tak jsme se rozhodla, že ho udělám právě v Benátkách, neboť patří k oblíbeným a tradičním jídlům, a to by byl hřích ho nevyzkoušet. 
Na trhu jsme koupila artyčoky, které jsme nikdy předtím nepřipravovala, ale Alex (místní starší muž, kterého jsme potkali v baru u vína, mi prozradil, že se po usmažení na česneku musí ještě podusit, aby byl krásně měkký. 

Kombinace nejen vypadala, ale i chutnala skvěle. 

Ingredience: 

lžíce másla
300g rissoto rýže
1 hrnek mraženého hrášku
1 x česnek najemno nakrájený
2 šalotky najemno nakrájené
2 dcl bílého suchého vino
200ml kuřecí vývar
uvařené nebo osmažené kuřecí kousky
svazek radicchio najemno nekrájené
sůl a pepř
175g parmazánu

Na artyčoky: 
2 větší artyčoky
1 citron
4 snítky rozmarýnu
4 snítky tymiánu
12 stroužků česneku
máslo

Jak na to: 

Na rozpálené pánvi rozpusťte máslo, orestujte šalotku s jedním česnekem, dokud nezměknou. Přidejte rizoto rýži a vařte po dobu několika minut, za stálého míchání, přidejte víno a nechte jej pomalu vypařit, dokud se nevstřebá.
Vše zalijte vývarem a míchejte, dokud se kapalina plně nevstřebá. Dochuťte. Přidejte kuřecí kousky, předem osmažené či uvařené. Jakmile je rýže uvařena asi po 20 minutách, vmíchejte hráše, najemno nakrájené radicchio  s parmazánem. Zakryjte na 2 minuty před podáváním. 
Předehřejte troubu na 200 stupňů. Do mísy dejte vodu a namočte do ní rozpůlené artyčoky. Přidejte citronovou šťávu. Poté vyjměte a každý artyčok zbavte vrchní části. 
Půlky artyčoků dejte do pekáče, pokapejte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem. Do každého artyčoku dejte 3 stroužky česneku, snítky rozmarýnu a tymiánu spolu s kolečkem citronu.  Poté otočte artyčoky nakrojenou částí dolů a pokapejte olejem.
Nechte v troubě 40-50minut. 
V malém kastrolku rozehřejte trochu másla, přidejte česnek z artyčoků a rozmačkejte. Polijte touto směsí artyčoky. 

teplakacka

Ráda ochutnávám, ráda vařím a cestuji. Z cest si přivážím recepty, které pak doma vařím a kombinuji.

Copyright @ 2014, Teplá kačka