Pečený vietnamský guláš

teplakacka



Nejsem člověk, který má v oblibě guláš se šesti, ale snažím se dělat recepty, která jsou známé, oblíbené a stylizuji je do své oblíbené Asie. Třeba jen citronová tráva a badyán dokáží udělat velké divy.
V neděli, když venku sněžilo a nebylo nic, co by mě vyhnalo do té zimy, kromě večerní jógy, jsme se rozhodla, že právě teplý guláš s chilli nás dokáže pořádně zahřát.

Je to velmi jednoduché, jen možná trvá trošku déle. Maso si na předem na hodinu naložíte.

Ingredience:

700 gramů hovězího masa na guláš nakrájené na proužky
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce koření pěti vůní
1 lžíce pepře
2 stonky citronové trávy, najemno nakrájené
3 stroužky česneku, najemno nakrájený

3 lžíce sójové omáčky
1 lžíce třtinového cukru
-----------------------------
4 šalotky, najemno nakrájené
2-3 chilli, nakrájené
4 velké rajčata, nakrájené
2 lžíce rajčatové pasty
4 mrkve nakrájené na plátky
2 hvězdičky badyánu
2 limetkové listy

1 celá skořice
650 ml domácího vývaru
1 dýně oloupaná a nakrájená na kostičky
2 lžíce sezamového oleje

asijská bazalka, ale může být i běžná, případně  koriandr.

Jak na to:

Nejdříve v misce smíchejte maso, mouku, koření 5 vůní, pepř, citronovou trávu, česnek, sójovou omáčku a cukr a promíchejte. Nechte hodinu marinovat.


 Rozehřejte si troubu na 160 C, a připravte si nakrájenou zeleninu.

Do kastrolu dejte olej, nechte rozehřát, po té vložte maso,  restujte dokud není krásně propečené. Přidejte šalotku a česnek (dvě minutky restujte), rajčata, rajčatovou pastu, mrkev, skořici, badyán, limetkové listy a vývar. Vše přiveďte do varu. Ihned poté přikryjte pokličkou a dejte na hodinu do rozehřáté trouby. Občas promíchejte.
Přidejte dýni a vraťte do trouby na další hodinu, dokud není maso krásné měkké.
Při servírování posypte čerstvou bazalkou nebo koriandrem . Podávejte s čerstvou bagetou.

Věřím, že tento recept si oblíbíte.

teplakacka

Ráda ochutnávám, ráda vařím a cestuji. Z cest si přivážím recepty, které pak doma vařím a kombinuji.

Copyright @ 2014, Teplá kačka