Kokosová rýže je moje vzpomínka na Malajsii, bohužel se mi však recept, ještě nepodařilo najít, přesto si dělám svoji verzi, ze které mám obrovskou radost, protože je úžasná. Ostrov Tioman, kde jsme byli jednu část našeho pobytu, byl výjimečný už tím, že jsme nebyli ubytováni v části rezortů, ale v malé muslimské vesnici mezi místními. Dokonce nám majitelka chaty řekla, že jsme první Evropanky, které ubytovala. Nebyl tam žádný obchod, restaurace a tak nám vždy přišli říct, kde se vaří a kam máme zajít. Rýži jsme ochutnali při příležitosti svátku, kde místní mají otevřené domy a hostí tak sousedy.
Co na to:
jasmínová rýže
špetka soli
400 ml kokosové mléka
hrneček strouhaného kokosu
lžíce másla
Jak na to:
Jasmínovou rýži vařte dle instrukcí, a když se vyvaří první voda, nalejte kokosové mléko a za občasného míchaní, počkejte, až se mléko zredukuje a rýže je lepkavá.