Kokosová polévka

teplakacka
Polévky zbožňuju. V téhlé zime je to vždy, na co se teším a vařím si je často k obedu. Máma vždy říká, že jse nejlevnejší dcera, neboť me uctí vetšinou vývarem z kuřecích krků. Mám je ráda už od malička a tak,  když zajedu k babičče, vetšinou si mohu být jista, že ji tam dostanu také :)
Dnes jsem však zvolila netradiční polévku a musím říct, že je opet velmi rychlá. Zahřeje, pokud si do ní přidáte chilli jako já.





Jak na to 

1 litr kokosového mléka 
10 stonky z čerstvého koriandru
6-7 ks citronové trávy
3 šalotek
2-4 chilli
2 x 3 cm kousky čerstvého zázvoru nebo nebo galangalu
50g palmového cukru nebo kokosového
12 ks limetkových listů
hrnek nakrájených žampionů

4 stroužky česneku
štáva ze 3 limetek
3 lžíce rybí omáčky
1 hrnek vody, vlít do kokosového mléka 
Začněte tím, že si  připravíte všechny ingredience do polévky. Opláchnete lístky koriandru a odeberte ze stonku. Použijeme jen stonek, lístky pak na ozdobu. Citronovou trávu naříznete a naklepete hranou nože, vrchní část vyhodíte ta bývá tvrdá. Nasekejte šalotku na plátky. Zbavte galang nebo zázvor kůry a nakrájejte. Houby nakrájejte na plátky, česnek oloupejte a plochou nože rozmáčkněte. 
Do středně velkého hrnce, vlijte kokosové mléko, přidejte stonky z koriandru, citronovou trávu, šalotku, chilli, galangal (zázvor), cukr, limetkové listy a česnek. Na nízké teplotě přiveďte do varu cca na 15 minut. 
Přes síto přelijte polévku do jiného hrnce.  Přidejte nakrájené houby, limetkovou šťávu, rybí omáčku a vodu. Zvyšte teplotu tak aby se polévka dostala do varu, přikryjte pokličkou a nechtě vařit do chvíle než změknou houby. Houby si můžete předtím orestovat.  Dochuťte s lístky koriandru, plátkem chilli.  Můžete podávat s hnědou rýží.

teplakacka

Ráda ochutnávám, ráda vařím a cestuji. Z cest si přivážím recepty, které pak doma vařím a kombinuji.

Copyright @ 2014, Teplá kačka