Dnes jsem však zvolila netradiční polévku a musím říct, že je opet velmi rychlá. Zahřeje, pokud si do ní přidáte chilli jako já.
Jak na to
1 litr kokosového mléka
10 stonky z čerstvého koriandru
6-7 ks citronové trávy
3 šalotek
2-4 chilli
2 x 3 cm kousky čerstvého zázvoru nebo nebo galangalu
50g palmového cukru nebo kokosového
12 ks limetkových listů
hrnek nakrájených žampionů
4 stroužky česneku
štáva ze 3 limetek
3 lžíce rybí omáčky
1 hrnek vody, vlít do kokosového mléka
6-7 ks citronové trávy
3 šalotek
2-4 chilli
2 x 3 cm kousky čerstvého zázvoru nebo nebo galangalu
50g palmového cukru nebo kokosového
12 ks limetkových listů
hrnek nakrájených žampionů
4 stroužky česneku
štáva ze 3 limetek
3 lžíce rybí omáčky
1 hrnek vody, vlít do kokosového mléka
Začněte tím, že si připravíte všechny ingredience do polévky. Opláchnete lístky koriandru a odeberte ze stonku. Použijeme jen stonek, lístky pak na ozdobu. Citronovou trávu naříznete a naklepete hranou nože, vrchní část vyhodíte ta bývá tvrdá. Nasekejte šalotku na plátky. Zbavte galang nebo zázvor kůry a nakrájejte. Houby nakrájejte na plátky, česnek oloupejte a plochou nože rozmáčkněte.
Do středně velkého hrnce, vlijte kokosové mléko, přidejte stonky z koriandru, citronovou trávu, šalotku, chilli, galangal (zázvor), cukr, limetkové listy a česnek. Na nízké teplotě přiveďte do varu cca na 15 minut.
Přes síto přelijte polévku do jiného hrnce. Přidejte nakrájené houby, limetkovou šťávu, rybí omáčku a vodu. Zvyšte teplotu tak aby se polévka dostala do varu, přikryjte pokličkou a nechtě vařit do chvíle než změknou houby. Houby si můžete předtím orestovat. Dochuťte s lístky koriandru, plátkem chilli. Můžete podávat s hnědou rýží.