Nepatřím k těm, co musí mít přílohu k jídlu, ale protože často nevařím jen pro sebe, moji strávníci očekávají, že talíř nebude z poloviny prázdný:)
Rýže a nudle mě po cestování v Malajsii nechávají chladnou a tak volím jiné možnosti.
Již jednou jsem se snažila o čočkové karbanátky, když jsem měla do jedné soutěže poslat recept bez masa, jenže se mi trošku rozpadávaly. Nechtěla jsem do nich dávat mouku.
Teď jsme do nich zamíchala uvařenou sladkou bramboru a výsledek vidíte na fotkách. Ochutnat však můžete, až si je uděláte :)
Pokud budete mít nečekanou návštěvu, tak mohu zaručit, že je to rychlovka. Podávat je můžete s bílým jogurtem s mátou, je to neuveřitelě dobrá kombinace.
Jak na to:
2 sladké brambory (pečte v troubě ve slupce)
1/2 hrnku červené čočky
1/2 hrnku cizrnové mouky
2 lžíce sezamových semínek, opražených
3-4 nakrájené jarní cibulky
sůl, pepř dle chuti
Dresink:
bílý jogurt
čerstvá máta
limetka
Čočku opláchněte a dejte vařit s hrnkem vody, na mírné teplotě dokud se nezredukuje voda.
Nechte vychladnout.
Upečenou bramboru zbavte kůry a vnitřek v misce rozmačkejte. Přidejte čočku, mouku z cizrny, sezamové semínka, zelenou cibulku, promíchejte a dochuťte.
Dejte chladit do lednice na cca 30 minut.
Předehřejte si troubu na 180 stupňů, na plech si dejte pečící papír a na něj pokládejte kuličky, které jste si vytvořili z výše popsané směsi. Pečte 25 minut a pak nechte 10 minut odpočívat. Když vychladnou, jsou pevnější a nerozpadávají se.
Podávejte s bílým jogurtem s čerstvou mátou, pokropte zlehka limetkou.