Asijské knedlíčky část 1.

teplakacka

Knedlíky mě dělat neuvidíte a v lednici nenajdete ani kupované, ale když přiletím do Prahy, na oběd si ráda zajdu na nějakou tu českou klasiku, guláš a vepřové výpečky jsou moji favoriti.  Knedlíku se většinou nedotknu a když už,  tak sním max. jeden. Asijských knedlíčků sním dost. Naplnit je můžete čímkoliv :)
Po cestě do Prahy jsme listovala v časopise Wizzair. Mají tam často super články o jidle a místech, které rozhodně stojí za to vidět ochutnat a naštívit. Narazila jsem na Khinkali knedlíčky z Gruzie. Vypadali úžasně a mě napadlo na jaké způsoby se ve světě dělají. Gruzie je už součást Asie a tak mě napadlo kolik druhů knedlíčků v různých částech Asie asi existuje. Jakým způsobem je  podávají?

Jen v Číně jich je přes 39 druhů vařených na několik způsobů v páře, smažené, vařené, hluboce smažené.
Několik receptů tu najdete, neboť je rozhodně všechny vyzkouším.

Moje oblíbené, které najdete na každé mé párty:




Co potřebujeme:

Použila jsem na celkem 50 knedíčku ( nasytí, takže běžná porce na jednoho je zhruba 15ks)
Těsto uděláme z 150g hladké mouky, 1 decy horké vody promíchejte do  testíčka (lepkavé).Vytvořte z kousku těsta kuličku ve velikosti tenisového míčku a rozválejte. Skleničkou nebo formičkou vytvořte placky, do nich čajovou lžičku dejte náplň, viz níže. Ujistěte se. že Vám zbyde okraj na uzavření knedlíčku, viz obrázek. 

Masová náplň - smíchej:

500 g mletého vepřového masa. Já používám i míchané mleté

3x jarní cibulka na kolečka nakrájená můžete přidat i čertsvý špenát

1 lžíce nastouhaného zázvoru

1 lžíce rýžového octa

1 lžíce tmavé sojové omáčky

1 lžíce lehké sojové omáčky ( Když dáte jen jednu nevadí!!!)½ lžičky soli

1 lžička pepře

1 lžička sesamového oleje½ lžičky cukru

1 lžíčka studeného kuřecího vývaru nebo vody


Pokud jste vegetariáni - smíchejte

3 jarní cibulky najemno nakrájená

200 g špenát najemno nakrájený

1 chilli najemno nakrájená1

 malá červená cibule najemno nakrájená¨

50g shiitake houby nakrájejte hrstku babmbusových výhonků

  nakrájejte hrst koriandru

1 lžíce nastrouhaného zázvoru 

1 lžíce rýžového octa

 1 lžíce tmavé sójové omáčky

1 lžíce lehké sójové omáčky

½ lžičky soli

1 lžička pepře

1 lžička sesamového oleje

½ lžičky cukru

Jak na to:

Rozpálíme pánev s trochou slunečnicového oleje (mírný plamen nebo na stupeň č. 4), knedlíčky osmažíme do zlatova z obou stran. Když jsou knedlíčky orestované podlijeme je cca 1 dcl vody a počkáme až se voda zredukuje. 


Knedlíčky při servírování namáčíte do:

- misky sójové omáčky smíchaná s octem ( může být i vinný bílý)

- misky s čerstvým chilli se lžicí sojové omáčky a 2 lžíce octa

- misky s chilli olejem.

- misky s chilli omáčkou.



teplakacka

Ráda ochutnávám, ráda vařím a cestuji. Z cest si přivážím recepty, které pak doma vařím a kombinuji.

Copyright @ 2014, Teplá kačka