Hot and Sour polévka
Tato klasická čínská ostrokyselá polévka, je rychlá a snadná. Nemá nic společného s polévkou, kterou běžně ochutnáte v asijských fast foodech, kde je to plné solamilu.
V Pekingu jsem chtěla ochutnat tu pravou a byla jsme překvapená jak moc velký je to rozdíl.
Tato polévka je ideální k podzimnímu počasi už kvůli tomu, že je houbová sezona a tak místo shiitake hub, dejte hříbky :)
Podávejte s tofu nebo s vepřovým masem, to už dle chuti a preferencí.
Co je potřeba
1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
8 shiitake, nakrájených na tenké plátky
1/4 šálku rýžového octa, nebo dle chuti
1/4 šálku sojové omáčky
2 čajové lžičky najemno nekrájeného zázvoru
1 čajovou lžičku najemno nakrájeného česneku
1/4 šálku kukuřičného škrobu
3 velké vejce, šlehané
1 balení tofu (ne uzeného) , nakrájejte na kostičky
4 jarní cibulky najemno nakrájené
1 lžička sezamového oleje
Kosher sůl a černý pepř na dochucení
Jak na to
Do velkého hrnce dejte kuřecí nebo zelenivý vývaru a přidejte houby, rýžový vinný ocet, sójovou omáčku, zázvor a česnek a zamíchejte. Zahřejte na středně vysokém ohni, dokud polévka nedosáhne k varu.
Zatímco polévka ohřívá,namixujte kukuřičný škrob s vodou v malé misce, dokud není zcela hladký a bez hrudek. Jakmile polévka dosáhne varu, vmíchejte kukuřičný škrob míchejte po dobu 1 minuty dokud polévka nezhoustne.
Za stáleho míchání přidejte vejce. Míchejte dokud se nevytvoří vaječné stuhy.
Přidejte tofu, polovinu jarní cibulky a sezamový olej. Pak ochutnejte polévku se solí a černým pepřem. Pokud byste chtěli více "kyselou" polévku, neváhejte přidat další lžíce nebo dva oct z rýžového vína. Nebo pokud byste chtěli kořeněnější polévku, přidejte chilli.
Podávejte okamžitě, zdobené extra zelenou cibulí.
teplakacka
Ráda ochutnávám, ráda vařím a cestuji. Z cest si přivážím recepty, které pak doma vařím a kombinuji.