Thajské chilli batáty s chilli mango dipem

teplakacka

            

Salát, který jsem dělala již několikrát, měl vždy dobré ohlasy, rozhodla jsem se o něj s Vámi podělit.  


Ingredience
4 velké sladké brambory nakrájené na proužky cca 5 cm
1 lžíce kokosového oleje
1 velký stroužek česneku, najemno nasekaný
pikantní chilli  pasta, podle chuti (někdo to rád hodně spicy )
sůl (přiměřeně)

Chilli pasta
15 ks čerstvé chilli papričky, nakrájené na tenké plátky
2 lžičky soli (nebo dle chuti)
5 stroužků  česneku, najemno nakrájený
1¼ šálku slunečnicového oleje
1 šálek chilli vloček
½ lžičky cukru
2 lžíce sójové omáčky








Na ozdobu
3 nasekané chilli papričky
1 šálek nasekaného červeného zelí
1/4 šálku nasekaných, nesolených, opražených arašídů
1 šálek nahrubo nasekané čerstvé máty
1 limetka

Chilli Mango dip
1 malá šalotka, hrubě nasekaná
1 malé zralé mango oloupané a nakrájené
1/2 šálku kokosového mléka
limetková štáva
1/2 lžičky kurkumy
1/4 lžičky sůl
1 chilli najemno nasekané

Jak na to

Chilli pasta
Plátky čerstvé chilli papričky rozdrtíme spolu se solí v hmoždíři, tak aby se nám sůl spojila s chilli

Rozehřejeme olej na nízké teplotě, přidáme česnek a osmažíme do zlatova. Doplníme osolenou chilli. Vše promíchejte a restujte ještě po dobu 3 minut na mírné teplotě. 

Přidejte sójovou omáčku, cukr a promíchejte. Přilijte olej, který pouze zahřejete. 
Nechejte vychladnou a dejte do skleněné nádoby. 

Batáty s chilli 
Sladké brambory nakrájíme na cca 5 cm proužky. 
V malé pánvi rozpustíme kokosový olej a orestujeme na něm česnek. 
Přidáme několik lžic chilli pasty, mícháme, dokud se vše nespojí až do chvíle rozvonění všech přísad. Sladké brambory hodíme do chilli směsi, osolíme a promícháme. Můžete přidat více chilli pasty.
Brambory vložíme do trouby na cca 30 min, dokud nejsou zcela měkké. Občas promícháme, aby se vespod nepřipaloval česnek. 

Chilli mango dip
Mezitím si uděláme chilli mango omáčku. Všechny ingredience dáme do mixéru, vymixujeme do hladkého dipu. Pro úpravu konzistence přidejte trochu kokosového mléka/nebo vody.
Dochuťte solí nebo limetkovou šťávou, a dejte do chladu. 
Červené zelí nastrouháme a promícháme se solí spolu s limetkovou šťávou.  
Brambory podávejte teplé, posypané zelím, mátou, chilli, praženými arašídy a limetkou.  

teplakacka

Ráda ochutnávám, ráda vařím a cestuji. Z cest si přivážím recepty, které pak doma vařím a kombinuji.

Copyright @ 2014, Teplá kačka