Miluji tyhle výzvy, obzvláště v momentě, kdy mám v hlavě nápad, ale nevím jak ho uchopit. Pročítám, hledám videa a nakonec to přijde samo, tak jako dnes. Nejlepší inspiraci najdu vždy sama v sobě, improvizuji a snažím se být kreativní.
Aperitivo moment pro mě vyjadřuje pohodu s Campari, Martini nebo Aperolem. Probouzí ve mne Benátky, které jsme zrovna před týdnem navštívila a s přáteli tam slavila moje narozeniny. Tři dny jsme trávili popíjením spritzu s olivou a pojídáním cicchetek, italských finger food.
Finger food připravuji hrozně ráda, když čekám více hostů, a jelikož mě čeká velká životní změna, roční pracovní odjezd do Hong Kongu, napadlo mě spojit Asii s italskou pohodou. Asijská jídla jsou mou vášní, stejně jako kombinace jídel zvaná „fushion“.
Aperitiv- Cinzano s limetkovou štávou, jarní cibulkou, koriandrem a chilli
Ingredience
1 dcl cinzano dry
1 dcl limetkové šťávy
limetková kůra na ozdobu
jarní cibulka
koriandr
Jak na to
Do šejkru vložte všechny ingredience s ledem a pořádně promíchejte.
Podávejte do skleničky s nožičkou, ozdobte chilli papričkou a limetkovou kůrou.
Asijské cicchetti
Cicchetti s karamelovým bůčkem
- karamel
3 lžíce cukru
2 lžíce teplé vody
- vepřový bůček
500g kostiček z bůčku
2 velké šalotky, najemno nakrájené
1 lžíce oleje
2 stroužky česneku, lisovaný
2 lžíce rybí omáčky
1 nebo 1,5 šálky vody
1/2 lžičky celého černého pepřem
- podáváme s bagetkou nakrájenou na malá kolečka
nakládané mrkev s ředkví recept najdete zde
čerstvý koriandr
sójová omáčka
okurka nakrájená na plátky
vepřová játra paštika viz recept níže
tenké plátky chilli
tenké plátky okurky
Jak na to
Do menšího hrnce si dáme vodu s cukrem, při nízké teplotě vaříme dokud se cukr nerozpustí. Nenechávejte bez dohledu. Hlídejte si karamel, protože když se cukr rozpustí, začne se rychle voda barvit. Pokud se Vám zdá moc hustý, přidejte vodu, ale rychle míchejte dřevěnou lžičkou, nebo vařečkou, ihned jakmile je karamel do hněda, sundejte z plotny.
V druhém hrnci si rozpalte olej, orestujte šalotku s česnekem do zlatova. Přidejte bůček a restujte, dokud není krásně zlatavý po všech stranách, cca 10 min. Přidejte rybí omáčku a nechte dalších 5 minut. Přidejte šálek vody, aby maso bylo celé pod vodou. Pokud šálek vody nebude stačit, přidejte více vody. Opepřete a vařte dalších 10 minut. Přidejte karamel, zmírněte teplotu a pod pokličkou za občasného míchání vařte 30 až 40 minut.
Podávejte na kolečku bagetky pomazané asijskou paštikou přiložte plátek okurky, na vrch řádná porce bůčku, který dozdobíte nakládanou mrkví s ředkví, čerstvým koriandrem a najemno nakrájenou chilli papričkou.
Cicchetti s asijskou sezamovou paštikou
500 g mletého vepřového masa
500 g kuřecích jater
2 stroužky lisovaného česneku
2 velké najemno nakrájené šalotky
1 celé vejce
1 žloutek
1 1/2 lžíce rybí omáčky
1 1/2 lžíce koňaku
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky čerstvě mletého kmínu
1/2 lžičky mletého koriandru
1 špetka mletého hřebíčku
1 špetka mletého nového koření
1 špetka čerstvě mletý muškátový oříšek
2 lžičky soli
1 lžička čerstvě mletý černý pepř
3 lžíce sezamového oleje
1 lžíce opražených sezamových semínek ( bíle, černé)
Opečená bagetka, jarní cibulka a okurka nakrájená na jemné proužky, opražené sezamové semínka.
Jak na to
Játra osušíme. Pokud nepoužíváte mleté koření, koření si nejdříve rozdrtíme v hmoždíři.
Do mixéru dejte játra s mletým masem, kořením, a všemi ingrediencemi, mixujte dokud nejsou jemně rozmixovaná. Předehřejte troubu na 180 C. Do pečící nádoby nebo formy vlijte sezamový olej, posypte jej sezamovými semínky a navrch přidejte paštikovou směs. Paštiku pečte 1 až 1 1/2 hodiny. Poté nechte vychladnout.
Podávejte na opečené bagetce s proužky čerstvé okurky a jarní cibulky, popřípadě přidejte koriandr a chilli.
Cicchetti s trhaným hovězím masem a sakurou
Ingredience
200g hovězího masa na guláš
1 jarní cibulka
2 lžíce sójové omáčky
1 lžička skořice
1 chilli
2 cm zázvoru
1 anýz
2 lžíce cherry
Jak na to
Hovězí maso vložte do hrnce s vodou a dejte vařit spolu s jarní cibulkou a ostatními ingrediencemi. Vařte při mírné teplotě dokud není maso měkké.
Maso vyjmeme a vidličkou natrhejte na tenké nitky. Ty můžeme smíchat s najemno nasekaným koriandrem.
Vietnamské masové kuličky
Ingredience
1 střední nadrobno nakrájenou cibuli
500 g mletého hovězího masa
1/3 šálku nasekaného stonku z korinadru
4 stroužky česneku
1 chilli
1 1/2 lžíce rybí omáčky
1 lžíce nastrouhaného zázvoru
1 lžíce medu,
2 lžíce sojové omáčky light
2 lžíce sezamového nebo slunečnicového oleje.
Jak na to:
Vše smícháte pomocí mixéru, a pak vytvoříte malé kuličky. Omáčky do kterých si kuličky při konzumaci namáčíte, doporučuji hoi sin omáčku s chilli nebo sojovou omáčka s rýžovým octem a sezamovým olejem.
Do misky si dejte trošku sezamového nebo slunečnicového oleje a před každou kuličkou si do něj namočte ruce.
Na rozpálenou pánev vložte kuličky bez přidání oleje, neboť ten je již v kuličkách a opečte do zlatova ze všech stran.
Kuličky podávejte napíchnuté na párátku a posypte opraženými sezamovými semínky, namáčejte do omáček.
Dobrou chuť
S láskou Lucie