Nedávno proběhl na kampě Food Festival, kde jsem mohla ochutnat jídla všech narodností žijícíh v Čechách.
Jídel bylo na výběr hodně, ale i když miluju maso, nejvíce mě oslovil salát z Barmy.
Byl tak úžasný, že jsem si od prodávající z Barmy vyžebrala recept :).
Recept na přípravu Tofu:
Jedna porce barmské Tofu z cizrnové mouky:
3 hrnky cizrnové mouky
15 hrnků vody
1 čajová lžička zeleninového nebo slunečnicového oleje
1/4 čajové lžičky kurkumy
1 čajová lžička soli
Smíchejte cizrnovou mouku s vodou a dobře promíchejte šlehačem. Poté nechte přes noc odležet, přibližně 12 hodin.
Druhý den pomalu přeceďte směs přes tenkou bavlněnou látku. Zbytek z látky seškrábejte a vyhoďte. Nechte povrch tekutiny usadit na 3 hodiny.
Pomocí polévkové naběračky opatrně odstraňte 6 hrnků tekutiny z vrchu směsi aniž byste narušili rovnováhu a vyhoďte ji.
Vytřete dno velké pánve olejem, naplňte ji hmotou (9 hrnků) a přidejte kurkumu a sůl. To co zbude je tlustá cizrnová hmota (cca 1 hrnek), kterou si nechte na pozdější použití.
Přiveďte těchto 9 hrnků hmotu do varu a vařte je na mírném ohni po dobu 30 minut za neustáleho míchání. V okamžiku varu přidejte cizrnovou hmotu, která funguje jako zahuštovač, a pokračujte ve vaření na malém ohni po dobu 10 minut, za stálého míchání směsi. Poté sejměte pánev z ohně.
Vylijte směs na tác o velikosti 30 x 10 sm s hloubkou 8 cm, jenž bude lemovaná čistou bavlněnou látkou. Nechte bez pokrývky úplně vychladit přes noc.
Poté můžete nakrájet Tofu v pevném stavu na kousky jakékoliv velikosti. Tofu je hotové k podávání.
Na přípravu salátu: Zamíchejte dohromady pár kousků Tofu, trochu nasekaného zelí, plátků cibule, smažené cibule ( mají v Ikee a v SAPA), oleje, rzbí omáčky, pasty z tamarindu a opečeného prášku z cizrny. Posypte nasekanými lístky koriandru.
Smažená varianta: Nakrájejte Tofu na 5 cm kousky o tloušťce asi 1,5 cm a smažte je několik sekund v oleji. Smažené Tofu můžete podávat s omáčkou chilli spolu s česnekem, tamarindem, citronem atd.