Pekingská kachna, kterou dělám na stánku, a těším se, až ji budu dělat i v bistru, je vařená podle starodávné receptury, kterou jsem získala před dvaceti lety od Číňana, který vlastní oblíbenou restauraci v Sohu.
Už tenkrát jsem věděla, že je to láska na první pohled. Příprava kachny je zdlouhavý proces, který trvá 48 hodin, ale já vám ukážu verzi, kterou si můžete připravit doma a vychutnat si ji s přáteli. Tuto verzi jsme dělala na castingu v Masterchefovi a porotcům moc chutnala.
Co k tomu
2 kachní prsa s kůží.
1/4 lžičky soli
1 lžíce lehké sojové omáčky
1 lžíce Shaoxing rýžového vína
1 lžíce koření pěti vůní
1 lžíce cukru
1 1/2 hrnku mouky
špetka soli
2/3 hrnku vařící vody
1 lžíce slunečnicového oleje
Podáváme s
1 okurka nakrájená na jemné proužky
2 jarní cibulky nakrájené na jemné proužky
hoi sin omáčka ( koupíte třeba v Tesco v mezinárodní kuchyni) nebo v Teplá kačka děláme úžasnou domácí hoi sin omáčku.
Jak na to
Nejprve kachnu marinujte. V misce smíchejte sojovou omáčku, víno, cukr a koření pěti vůní v malé misce a vmasírujte do kachny. Vložte kachní prsa kůží nahoru a nechte přes noc v lednici. Kůže by měla vyschnout. (Pokud nechcete čekat přes noc, marinujte alespoň 30 minut).
lVožíme kůží na silně rozpálenou steakovou pánev a opékáme cca 7 minut. Následně po opečení ze strany kůže do křupava je otočíme a opékáme přibližně stejnou dobu ve vypečeném kachním sádle.
Vyjměte kachnu a nechte ji 10 až 15 minut odpočinout. Kachna bude středně propečená a bude velmi šťavnatá.
Pomocí ostrého nože nakrájejte na tenké plátky.
Recept na placky najdete na blogu zde
Na talíř položte teplou palačinku a do středu rozprostřete lžičku nebo více hoisin omáčky. Vložte plátky kachních prsou, jarní cibulku a okurku a zabalte do ruličky.