Zelená polévka

teplakacka



Vyjímečně jsem se držela tradic. Zelený čtvrtek a dle tradic se má jíst něco zeleného, že prý si pojistíte zdraví na celý rok. Takže jsem doma smíchala vše zelené co jsem našla, a bylo toho dost :)

Ingredience
1,5 l zeleninového vývaru
400 g zmraženého hrášku
100 g zmražených edamame fazolek
100 g brokolice nakrájené na menší kousky
1 menší šálek kokosového krému 
1 střední pórek, nasekaný na menší kousky
2 velké stroužky česneku, na jemno nakrájený
2 lžíce kokosového oleje (nebo řepkový olej)
2 lžíce koření citronová tráva, nebo 1 stonek nakrájený na menší kousky
2 lžíce nasekaného koriandru
kafirové listy
1 polévková lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
1 malou zelenou chilli
špetka sušené chilli vločky
sůl a čerstvě mletý pepř
šťáva z 1 limetky 
na ozdobu:
trochu strouhané limetkové kůry 
čerstvé lístky koriandru 
několik edamame fazolek  
vejce uvařené 6 minut. 
opražené sezamové semínka 

Jak na to 

Rozehřejte kokosový olej ve velkém kastrolu a vsypejte pórek a česnek,  míchejte dokud nezačnou měknout. 
Přidejte brokolici, citronovou trávu, koriandr, zázvor, nasekané chilli, kafirové listy a špetku soli. Vařte dalších 5 minut za stálého míchání vše dohromady.

Nalijte do hrnce vývar, vhoďte hrášek, edemame fazole a přivedťe k varu. Zmírněte teplotu a vařte, nezakryté po dobu 20 minut. Vmíchejte kokosový krém a limetkovou šťávu, vařte dalších 5 minut ..
Nechte vychladit a tyčovým mixérem rozmixujte dokud nebudete mít hladký krém. 
Polévku ozdobte edameme fazolkami, koriandrem, sušenými chilli vločkami a třeba vajíčkem, když máme ty Velikonoce. 


Tak krásné volno :)

teplakacka

Ráda ochutnávám, ráda vařím a cestuji. Z cest si přivážím recepty, které pak doma vařím a kombinuji.

Copyright @ 2014, Teplá kačka