Vyjímečně jsem se držela tradic. Zelený čtvrtek a dle tradic se má jíst něco zeleného, že prý si pojistíte zdraví na celý rok. Takže jsem doma smíchala vše zelené co jsem našla, a bylo toho dost :)
Ingredience
1,5 l zeleninového vývaru
400 g zmraženého hrášku
100 g zmražených edamame fazolek
100 g brokolice nakrájené na menší kousky
1 menší šálek kokosového krému
1 střední pórek, nasekaný na menší kousky
2 velké stroužky česneku, na jemno nakrájený
2 lžíce kokosového oleje (nebo řepkový olej)
2 lžíce koření citronová tráva, nebo 1 stonek nakrájený na menší kousky
2 lžíce nasekaného koriandru
2 kafirové listy
1 polévková lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
1 malou zelenou chilli,
špetka sušené chilli vločky
sůl a čerstvě mletý pepř
šťáva z 1 limetky
na ozdobu:
trochu strouhané limetkové kůry
čerstvé lístky koriandru
několik edamame fazolek
vejce uvařené 6 minut.
opražené sezamové semínka
Jak na to
Rozehřejte kokosový olej ve velkém kastrolu a vsypejte pórek a česnek, míchejte dokud nezačnou měknout.
Přidejte brokolici, citronovou trávu, koriandr, zázvor, nasekané chilli, kafirové listy a špetku soli. Vařte dalších 5 minut za stálého míchání vše dohromady.
Nalijte do hrnce vývar, vhoďte hrášek, edemame fazole a přivedťe k varu. Zmírněte teplotu a vařte, nezakryté po dobu 20 minut. Vmíchejte kokosový krém a limetkovou šťávu, vařte dalších 5 minut ..
Nechte vychladit a tyčovým mixérem rozmixujte dokud nebudete mít hladký krém.
Polévku ozdobte edameme fazolkami, koriandrem, sušenými chilli vločkami a třeba vajíčkem, když máme ty Velikonoce.
Tak krásné volno :)