Edamame fazole jsou nevyzrálé sójové lusky, které najdete především v čínské, japonské, korejské a havajské kuchyni. Lusky se podávají vařené nebo dušené se solí, s chilli nebo i sezamem.
Mimo východní Asii je najdete často v japonských a čínských restaurací, jako zdravé občerstvení. Najít je u nás můžete v mražené formě v Sapa, japonských obchodech. Jinak jsme je nikde jinde v Praze neviděla.
Pokud pořádám nějakou párty, jsou úžasným doplňkem ke všemu.
Když jsem v Londýně tak pár metrů od kanceláře mám bistro Wasabi jak jsem se již několikrát zmiňovala. Je to úžasné japonské take away (jídlo sebou).
Edameme jsou mým denním společníkem při práci u PC.
Dělám si je ve variantě se solí, s chilli a sezamem.
Vaříte je celé, nevyloupané a kuličky pak z nich vycucáváte.
Podáváte studené i teplé :)
V případě chilli verze lusky sceďte. Na rozpálenou pánev dejte trochou sezamového nebo arašídového, chilli (můžete osmažit i s plátky česneku) pak přidejte lusky a promíchejte.
Se sezamovými semínky : lusky promíchejte v sezamovém oleji a posypte černými a bílými sezamovými semínky.