Bůček po asijsku

teplakacka


Bůček je in. Je sice nezdravý, ale pokud si ho upravíte po asijsky, rozhodně pohostíte na jedničku.
Já sama jsme bůček zkoušela několikrát, zaujal mě právě na cestě po Malajsii, kde
jsme navštívili městečko Mersing a vyhledali místní street food u Číňanů. Pán, který měl polovinu rodiny v Anglii, měl velký kus bůčku na dřevěném plutu,  a jeho vršek měl tak nádhernou krustu, že by byl hřích ho neochutnat.
Něco tak úžasného jsme před tím snad nejedli a několikrát jsme si přidali. Snažila jsme se vyžebrat recept :)

Doma jsme jich udělala několik a mužská část jej ocenila. Když jsem se chystala na párty do Berouna, říkala jsme si, že zaexperimentuji trošičku víc a vyplatilo se. Bůcek byl opět jedno z jídel, které bodovalo.


Vaření je však trošku na delší dobu, ale využijete všechny komponenty až do konce tak, aby se nevyhodilo vůbec nic, a to mě baví. Brzy pochopíte proč...

Ingredience:

500 g bůčku bez kosti
3 lžíce koření 5 vůní
3 lžíce tmavé sójové omáčky
pul hrnku rýžového vína nebo brandy
1 celá asijská skořice nebo 2 obyčejné skořice
hrnek třtinového cukru
4 středné velké mrkve

Servírujte s Bok Choy a rýží

Jak na to:

Celý bůček ponořte do hrnce s vodou, do které dejte koření 5 vůní, tmavou sójovou omáčku, rýžové víno, skořici. Vařte na mírném ohni cca 1,5 hod. Můžete dolít vodu, pokud se bude rychle vypařovat.

Předehřejte troubu na 180 C a do menšího pekáče si položte 4 omyté mrkve. Vyjmete bůček, nožem do kůže nařežte mřížky, bůček  kůží nahoru, položte na mrkve (mrkve dělají bůčku jakoby stojánek).


 Lázeň z hrnce nalijte do pekáče do výšky, tak aby se mrkve ponořily a okraj tekutiny podléval bůček. 
Pečte půl hodiny a občas podlijte. Nechejte v troubě, dokud nebude krusta krásné křupavá. Začnou se na ní dělat bubliny.



Bůček vyjměte a můžete jej jíst teplý i studený. Je úžasný. Výpek z pekáče rozhodně, nevylévejte. Snažte se jej zužitkovat, byla by ho škoda! :)
Nalijte jej do menšího kastrolu, mrkve nakrájejte na proužky a vhoďte do výpeku,  přidejte cukr a míchejte. Omáčka začne houstnout, karamelizovat.
Bůček podávejte na listu Bok Choy a zalijte jej trochou vzniklé omáčky,  s rýží, nebo samotný :)

teplakacka

Ráda ochutnávám, ráda vařím a cestuji. Z cest si přivážím recepty, které pak doma vařím a kombinuji.

Copyright @ 2014, Teplá kačka