Já sama jsme bůček zkoušela několikrát, zaujal mě právě na cestě po Malajsii, kde
jsme navštívili městečko Mersing a vyhledali místní street food u Číňanů. Pán, který měl polovinu rodiny v Anglii, měl velký kus bůčku na dřevěném plutu, a jeho vršek měl tak nádhernou krustu, že by byl hřích ho neochutnat.
Něco tak úžasného jsme před tím snad nejedli a několikrát jsme si přidali. Snažila jsme se vyžebrat recept :)
Doma jsme jich udělala několik a mužská část jej ocenila. Když jsem se chystala na párty do Berouna, říkala jsme si, že zaexperimentuji trošičku víc a vyplatilo se. Bůcek byl opět jedno z jídel, které bodovalo.
Vaření je však trošku na delší dobu, ale využijete všechny komponenty až do konce tak, aby se nevyhodilo vůbec nic, a to mě baví. Brzy pochopíte proč...
Ingredience:
500 g bůčku bez kosti
3 lžíce koření 5 vůní
3 lžíce tmavé sójové omáčky
pul hrnku rýžového vína nebo brandy
1 celá asijská skořice nebo 2 obyčejné skořice
hrnek třtinového cukru
4 středné velké mrkve
Servírujte s Bok Choy a rýží
Jak na to:
Celý bůček ponořte do hrnce s vodou, do které dejte koření 5 vůní, tmavou sójovou omáčku, rýžové víno, skořici. Vařte na mírném ohni cca 1,5 hod. Můžete dolít vodu, pokud se bude rychle vypařovat.
Předehřejte troubu na 180 C a do menšího pekáče si položte 4 omyté mrkve. Vyjmete bůček, nožem do kůže nařežte mřížky, bůček kůží nahoru, položte na mrkve (mrkve dělají bůčku jakoby stojánek).
Lázeň z hrnce nalijte do pekáče do výšky, tak aby se mrkve ponořily a okraj tekutiny podléval bůček.
Lázeň z hrnce nalijte do pekáče do výšky, tak aby se mrkve ponořily a okraj tekutiny podléval bůček.
Pečte půl hodiny a občas podlijte. Nechejte v troubě, dokud nebude krusta krásné křupavá. Začnou se na ní dělat bubliny.
Bůček vyjměte a můžete jej jíst teplý i studený. Je úžasný. Výpek z pekáče rozhodně, nevylévejte. Snažte se jej zužitkovat, byla by ho škoda! :)
Nalijte jej do menšího kastrolu, mrkve nakrájejte na proužky a vhoďte do výpeku, přidejte cukr a míchejte. Omáčka začne houstnout, karamelizovat.