Narozeniny jsem slavila ve velkém a několik dní.
Jak jsem již zmiňovala, ve středu 5. 4. 2017. kdy jsem se před X lety narodila, jsem byla pozvána na degustaci od Alkohol.cz, která měla připomenout zapomenuté pití ovocných destilátů na Velikonoce.
Český e-shop s destiláty a víny, což mě osobně zaujalo, neboť víno mám hodně ráda. Já moc Velikonoce neslavím, ale vzpomínám na dětství a našla jsem si jen tak pro zajímavost fakta v číslech. Na Velikonoce se sice většina Čechů těší (82 %), pouze čtvrtina však chodí alespoň občas koledovat. Nejčastěji si vyslouží kraslice (70 %), čokoládou (58 %) a více než polovina z nás jim nabídne alkohol (53 %). Tvrdý alkohol si během Velikonoc dopřává skoro polovina republiky (46 %) starší 18 let. Štamprli něčeho ostřejšího si dají až dvě třetiny plnoletých koledníků.
Ovocné pálenky na místě představoval a přímo s láskou o nich hovořil profesionální barman, zabývající se progresivní a molekulární mixologií Achim Šipla, který je paradoxně i mistr světa v míchání nealkoholických nápojů. České firma Jelínek má asi nejširší portfolio co se druhu ovoce z kterého jsou pálenky vyráběny a mě zaujalo, že i tak silný alkohol se dá míchat například s citronovou limonádou, což je prý to úžasná, osvěžující věc, kterou vyzkouším. Achim Šipla mluvil o pálenkách nadšeně, o historii, současnosti, jak se vybírá ve Vizovicích výroční lahev, která se pak i ve světě stává sběratelským kouskem, třeba i za 15 tisíc dolarů …, zkrátka o všem tak, až člověk měl opravdu touhu se už napít, i když tvrdému alkoholu neholduje.
Bylo toho na probrání dost a já se bála, že ten svůj narozeninový den prostě nepřežiju. Degustace probíhala v Atelieru Kalina, o něm jsem psala v minulém příspěvku. Šefkuchař a můj porotce v Masterchefovi, vytvořil masové menu, které se mělo snoubit nejen s chutěmi destilátů, ale i pořádně promastit žaludky, protoe vypít během hodiny 12 panáků, to už je challenge!
Velmi mě zaujal jednoduchý interiér přední časti Pachtova Paláce, kde sídlí kavárna a Mirkova restaurace. Dominantou je, kromě zaplněných vinoték, obrazů z přední české galerie, průhled do kuchyně skrz velkou skleněnou stěnu, kde vidíte kuchaře, jak připravují veškeré pokrmy.
Ochutnávka ovocných destilátů
Mě osobně chutnala nejvíc meruňkovice :)
Věděli jste, že existuje pálenka Oskerušovice? Jeřáb oskeruše je listnatý strom, který je v České republice poměrně vzácný. Vyskytuje se v Českém středohoří a na jihovýchodě Moravy. Plody oskeruše připomínají malá jablíčka či hrušky, chuťově jsou výborné, hodí se k výrobě marmelád, kompotů a dělá se z nich také velmi kvalitní pálenka. Nejkvalitnější je pálenka bez přidaného cukru a bez chemie, ta má údajně dokonce zdraví prospěšné účinky.
Mirek Kalina připravil skvěle doplňující jídla, které prý promastí žaludek :) Nic pro vegetariány či vegany.
Nadívaný pečený bok s medvědím česnekem
Doma jsem se pak podívala na jejich stránky, protože jsme byla tak trochu skeptická. Zjistila jsem,
že nejen prodávají alkohol, ale různě jiné věci a mě nejvíc zaujalo koření, které je v krásném balení. Takže jsem našla i tip na dárky.