Tahle palačinka mě dostala zpět do Malajsie. Občas zavzpomínám na ostrov Tioman, kde jsme ochutnávali od místních dezert z praženým kokosem. Kokos já mám moc ráda.
Když jsem nedávno pořádala večeři s Mňam.cz, přemýšlela jsem, co udělám za sladkou tečku, a jelikož už několikrát jsme se chystala udělat tento jednoduchý a rychlý dezert, bylo jasné, že si nemusím lámat hlavu.
Jenže kde seženu pandan listy? V Sapě jsem obešla všechny stánky a až v tom posledním je našla.
Ingredience:
2/3 šálku mouky
1 celé vejce
2/3 šálku kokosového mléka (160 ml)
½ šálku teplá voda
½ lžičky soli
1 a půl lžíce rostlinného oleje
¼ šálku Pandan extraktu
Postup jak se dělá domácí Pandan extrakt
Listy pandanu rozstřihejte nůžkami na menší kousky a poté dejte do mixéru s vlažnou vodou.
Listy rozmixujte tak, aby obarvily vodu. Poté je vložte do čistého kousku látky a vymačkejte veškerou šťávu do nádoby.
Sladká kokosová náplň:
2 šálky čerstvě strouhaného kokosu
1 šálek hnědého cukru
5 lžic vody
2 pandan listy, rozmixovane na male kousky
špetka soli
Jak na to:
Cukr, pandan listy a vodu v pánvi rozehřejte na nízké teplotě. Vaříme, dokud se cukr úplně nerozpustí a směs nezačne houstnout. Přidáme strouhaný kokos (pokud používáte sušené kokosové vločky, přidejte více vody) a sůl, vaříme na stále nízké teplotě asi 10 minut. Dáme vychladit.
Do mísy dáme mouku, sůl, přidáme vejce, kokosové mléko a vodu. Promíchejte tak, aby těsto bylo bez hrudek. Přidejte pandan extrakt a olej, dobře vše spojte. Nechte těsto stát 15-20minut.
Jak na lívance:
Rozehřejeme pánev na střední teplotu. Ujistěte se, že je pánev dostatečně horká.
Těsto promíchejte a naběračkou lijte na pánev tak, aby vznikla placka v průměru 10 cm. Okamžitě začněte kroužit pánví tak, aby se těsto rozhrnulo do tenké vrsty.
Placku otočte a pečte několik málo minut, odhadnete …Vyndejte placku ven a opakujte postup se zbývajícím těstem.
Umístěte lžičku kokosové náplně do středu každého lívance, složte obě strany směrem ke středu s náplní a rolujte palačinku, vytvoříte tak úhledný balíček.






