Do Paříže jsem odjela pracovně, vlakem z Londýna odkud jsme taxikem odjeli do Versailles, který mě uchvátil, i když jsem se ani do zahrad nedostala.
Sama bych nešla do 5 * hotelu Trianon Palace, který je velmi krásný, stojí vedle Versailských zahrad a sám mistr Gordon Ramsay tu má restauraci, jenže šéfové nedali jinak a tak jsem si užila pár dní luxusu. Holt britská vyšší třída.
Poslední dobou se setkávám s lidmi, kteří nejsou tolerantní k mléčným produktům a lepku. Nikdy jsem tomu nevěnovala pozornost až právě nyní při této návštěvě, kdy jsme měla možnost vidět jak složité je se najíst, pokud máte právě tento problém, a to i u Gordona.
Při večeři jsem tam poznala ženu mého věku z Dubaje. Její příběh mě velmi zaujal. Nestane se hned tak často, že si s někým ihned sednete a nenuceně konverzujete, jen aby řeč nestála. Měla jsme sice varovné signály, že je něco v jejím vyprávění „špatně“, ale o tom psát nechci.
Danah je intolerantní na lepek a laktózu. Nesmí cukry, nesmí ani bezlepkové těstoviny či pečivo. Takže se vyhýbá všemu. Její život se změnil během dvou let, kdy utekla od rodiny z Dubaje, protože ji čekal život, který nechtěla. Trauma má stále v sobě, zažila jsme chvíle, kdy nemohla vstát ze židle, usínala, zkrátka byla vystresovaná z každé smsky od rodiny.
V hotelu byl vždy problém najít vhodné jídlo, aby neměla reakci. I restaurace Gordona Ramsyho selhala. Obyčejný salát, kam jako ozdobu posadili parmazánový chips, a kdybych ji na to neupozornila, skončila by v nemocnici. Personál talíř s omluvou odnesl, ale běhen vteřiny byl zpět s rádoby jiným salátem. Všichni jsme věděli, že ten chips jen vyndali. Jenže kontaminace celého salátu již proběhla a reakce, kterou po snědení Danah vyvolala, mě donutila se zajímat o tuto stravu více, takže v mých receptech najdete i jídla bezlepková, bez laktosy a jiné.
Její jídelníček se skládá převážně z věcí na seznamu, který mi ukázala. Označení 0 znamená, že tyto produkty nejí vůbec a těch tam byla velká většina.
Poprosila jsme ji o to, aby mi řekla, co běžně kupuje. Jako lajk jsem to nikdy neřešila, jenže když je problém s takto specifickým jídlem v UK a Francii, co teprve u nás?
Otec Danah vytvořil v Dubaji soukromý zdravotní sektor, právě pro lidi jako je Danah, bohužel však měl tak absolutní kontrolu nad dcerou.
Jídlo je pro ni noční můrou, i když ho miluje, a tak si vozí navařená jídla sebou. Jenže občas se stane, že jí zdravotní stav nedovolí se hnout z místa a uvařit si, nebo prostě chce jít s partnerem na jídlo, a tak kolotoč s vysvětlováním co jí nabídnou k jídlu je pro ni již spouštěčem stresu.
Po příjezdu z Paříže mě napadl recept, který jsem vytvořila a poslala Danah. Byla nadšená a já tak budu mít možnost ihned zpětné vazby a kdo ví, třeba pojedu vařit i do Dubaje :)
Více o restauraci Gordona Ramsay se rozepíšu v dalším článku.
Špagety z mořských řas, lososem, kokosovým jogurtem, rukola a nori chipsy
Ingredience
Śpageti z mořských řas
Červené zelí nakrájené na jemné proužky
Kokosový jogurt
Nori chipsy
Uzený losos
Rukola
Recept je jednoduchý. Mořské řasy uvaříme jako špagety.
Smícháme s nakrájeným červeným zelím, pokladame plátky lososa, jogurt a posypeme Nori lupínky.