Na Valentýna jsem sice musela odletět do Londýna, což mě mrzelo, protože jsem chtěla vařit něco speciálního. Vzpomínku na Kyoto. Strašně jsem se těšila, že udělám jídlo, které jsem si v Japonsku zamilovala. Byla místa, kde prostě restaurace nebyla, ale za to obchody, které jsou vybaveny stolky, mikrovlnkou, teplou vodou. Takže instantní, nebo připravená jídla k ohřátí jsou jednou ze zkušeností, které bych jinde na světě asi šanci nedala. Většinou nikdy nevíte, co si vybíráte, angličtina zkrátka v Japonsku nemá šanci ani na obalech potravin. Můžete pouze věřit obrázku z obalu, ale i to někdy klame, nebo nevíte co si máte představovat, že budete jíst .. Moje oblíbeným instantním jídlem se stala arašídová polévka s chilli a vepřovým masem. Zahřála a ještě k tomu chutnala. To se asi u těchto jídel jen tak nestává.
Pokoušela jsem se hledat recept, ale bohužel nenašla. Pustila jsem se tedy do experimentu a vytvořila jsem něco, co mohu říct, že sice nebyla polévka, ale arašídová omáčka. Nelekejte se kombinace parmazánu, jablečného džusu, balsamikového octa, doplněno o domácí wonton, dim sum, nebo gyoza.
Je to taková moje fůze, ale dokonalá :)
Ingredience:
Na knedlíčky
(500 g) mletého vepřového masa
1/2 šálku jemně nasekané pažitky
1/2 šálku čerstvě strouhaného sýra Parmigiano
5 polévkových lžic jemně nasekané nakládané jalepeno papričky + 1 polévková lžíce štávy
3 polévkové lžíce, jemně nasekaného koriandru
1 lžička strouhaného zázvoru
2 lžička sezamového oleje
2 lžičky rybí omáčky
1 1/2 lžičky mletého bílého pepře
1 lžička bramborového škrobu nebo kukuřičného škrobu
... případně se dá i u nás zakoupit wonton těsto (předvykrojená kolečka) nebo pouzijte můj domácí recept
Na arašídovou omáčku
2 šálky nesolených arašídů
1 strouhaný česnek
2 lžíce sójové omáčky
1 polévková lžíce sezamového oleje
1/2 lžičky soli, dle chuti
3/4 šálku 100% neslazené jablečné šťávy, velmi chladné
1/4 šálku studené vody
Jak na to:
Do vykrojeného těsta na wonton knedlíček umístěte 1 polévkovou lžíci náplně přímo do středu. Okraje potřete vodou, krase slepce k sobě, ale tak abz náplň byla otevřená. Knedlíčkz dejte vychladit do lednice.
Orestujte arašídy v předehřáté troubě na 180stC po dobu 20 minut, dokud lehce nezhnědnou, nechte vychladnout.
Vložte do mixéru spolu s česnekem, sojovou omáčkou, sezamovým olejem a solí. Rozmixujta, nakonec přidejte studený jablečný džus, pak přidejte studenou vodu, a mixujte tak dlouho dokud omáčka nedosáhne krémové konzistence. Dejte do lednice.
Wonton nebo knedlíčky si připravte buď jen na páře nebo osmažte. Do misky si dejte arašídovou omáčku, knedlíčky vložte na vrch a posypte jarní cibulkou, pokapejte sezamovým olejem, chilli olejem a balsamikem.