Dorty nepeču. Vlastně vůbec nic sladkého. Musela jsem však vzít pečení na milost, a připravila jsem dort pro první Navařeno. Příjemně mě překvapil, a tak u pečení již zůstanu.
Recept mi poradila má kamarádka z Londýna, které momentálně žije v Miami. Recept je od její vietnamské maminky. Je lehký a nepřeslazený. Rozhodně stojí za zkoušku.
Ingredience:
7 vajec
1 kondenzované mléko
1/4 šálku kokosového mléka
1/2 lžíce vietnamské skořice (může být i obyčejná)
1 lžíce vanilkového extraktu
1 šálek rozehřátého másla
1 1/2 šálku hladké mouky
1/4 šálku gran cukru
5 banánů
Na rumové pyré:
1/4 másla
1/2 šálku hnědého cukru
1/2 šálku kvalitního rumu
1 lžíce vanilkového extraktu
Špetka soli
Jak na to:
Předehřejte troubu na 220 C. Vymažte formu na dort a dejte stranou.
V míse smíchejte nakrájené banány s krystalovým cukrem, dobře promíchejte
V další míse ušlehejte vejce se slazeným kondenzovaným mlékem, kokosovým mlékem, skořicí, vanilkou a máslem. Pomocí metly míchejte a přidávejte mouku. Banány přidejte nakonec.
Nalijte banánové těsto do připravené formy.
Pečte 40 minut, jestli je dort již upečený vám pomůže test s propíchnutím špejlí (až nebude mít na sobě těsto, dort je hotový). Vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.
Ve středně velkém hrnci na mírné teplotě rozehřejte máslo. Přimíchejte cukr a nechte vařit několik minut. Dejte z plotny a přidejte šlehačku, vanilkový extrakt, rum, sůl. Metlou rozmíchejte. Podáváme teplé. Dort si však můžete vychutnat i studený.