Vietnamský banánový dort s rumovým pyréé

teplakacka

Dorty nepeču. Vlastně vůbec nic sladkého. Musela jsem však vzít pečení na milost, a připravila jsem dort pro první Navařeno. Příjemně mě překvapil, a tak u pečení již zůstanu.
Recept mi poradila má kamarádka z Londýna, které momentálně žije v Miami. Recept je od její vietnamské maminky. Je lehký a nepřeslazený.  Rozhodně stojí za zkoušku.

Ingredience:

7 vajec
1 kondenzované mléko
1/4 šálku kokosového mléka
1/2 lžíce vietnamské  skořice (může být i obyčejná)
1 lžíce vanilkového extraktu
1 šálek rozehřátého másla
1 1/2 šálku hladké mouky
1/4 šálku gran cukru
5 banánů

Na rumové pyré:

1/4 másla
1/2 šálku hnědého cukru
1/2 šálku kvalitního rumu
1 lžíce vanilkového extraktu
Špetka soli


Jak na to:

Předehřejte troubu na 220 C. Vymažte formu na dort a dejte stranou. 
V míse smíchejte nakrájené banány s krystalovým cukrem, dobře promíchejte 
V další míse  ušlehejte vejce se slazeným kondenzovaným mlékem, kokosovým mlékem, skořicí, vanilkou a máslem. Pomocí metly míchejte a přidávejte mouku. Banány přidejte nakonec. 
Nalijte banánové těsto do připravené formy. 
Pečte 40 minut, jestli je dort již upečený vám pomůže test s propíchnutím špejlí (až nebude mít na sobě těsto, dort je hotový).  Vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.


Ve středně velkém hrnci na mírné teplotě rozehřejte  máslo. Přimíchejte cukr a nechte vařit několik minut.  Dejte z plotny a přidejte šlehačku,  vanilkový extrakt, rum, sůl. Metlou rozmíchejte.  Podáváme teplé. Dort si však můžete vychutnat i studený. 



teplakacka

Ráda ochutnávám, ráda vařím a cestuji. Z cest si přivážím recepty, které pak doma vařím a kombinuji.

Copyright @ 2014, Teplá kačka